دسترسي به منابع اطلاعاتي در چرخه پژوهش کشور از الزامات تحقيق است
دکتر پيام کبيري در گردهمايي معاونين تحقيقات و فناوري دانشگاه هاي علوم پزشکي سراسر کشور گفت:دسترسي به منابع اطلاعاتي در چرخه پژوهش کشور از الزامات تحقيق است
به گزارش روابط عمومي معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، دکتر کبيري رئيس مرکز توسعه و هماهنگي اطلاعات و انتشارات علمي معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت به ارائه گزارشي در خصوص جايگاه دسترسي به منابع اطلاعاتي در چرخه پژوهش کشور پرداخت.
او به کمبود منابع براي خريد کتاب براي کتابخانه ها اشاره کرد و گفت: در گذشته بيمارستان ها از درآمدهاي اختصاصي خود براي تامين کتاب هاي کتابخانه هاي بيمارستاني استفاده ميکردند که به دليل کوويد اين منابع تحت شعاع قرار گرفت و برگزار نشدن نمايشگاه کتاب هم عامل بازدارنده ديگري بود.
او افزود: در سال گذشته بودجه اي معادل دو ميليارد تومان از طرف معاونت تحقيقات و فناوري اختصاص يافت و انتظار مي رود بودجه ديگري حداقل معادل سال گذشته براي خريد کتاب جهت کتابخانه هاي بيمارستان هاي آموزشي در نظر گرفته شود.
دکتر کبيري با اشاره به سامانه جامع طرح هاي تحقيقاتي علوم پزشکي کشور جهت مديريت و ساماندهي تحقيقات در کشور، افزود: در اين سامانه امکان يافتن عناوين تحقيقاتي تکراري ميسر شده است. توصيه مي شود همکاران پيش از تصويب پايان نامه يا طرح تحقيقاتي عنوان را در سامانه طرح هاي تحقيقاتي علوم پزشکي کشور جستجو کنند در آينده در اين سامانه امکان مشابهت يابي پروپوزال هم فراهم ميشود. به اين وسيله را مديريت و ساماندهي کنيم.
به گفته وي سامانه جامع طرح هاي تحقيقاتي علوم پزشکي کشور در برگيرنده بيش از ??? هزار طرح تحقيقاتي و پروپوزال است.
رئيس مرکز توسعه و هماهنگي اطلاعات و انتشارات علمي معاونت تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، سپس به معرفي سامانه نوپا و کارکرد آن پرداخت و در ادامه به سامانه خبره ياب پژوهش اشاره کرد و گفت: بانک اطلاعاتي مقالات با عنوان خبره ياب پژوهش داريم که اين امکان را فراهم ميکند تا افراد خبره که در حوزه تحقيقاتي خاص فعال هستند قابل شناسايي باشند.
او افزود: اخيرا مديريت کتابخانه ها هم به سامانه ارزشيابي راه اندازي شده است که در سال اول قرار نيست ارزشيابي انجام شود و فقط به عنوان يک بانک اطلاعاتي مورد استفاده قرار ميگيرد.
دکتر کبيري گفت: خوشبختانه روند انتشار مقالات دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور در طي زمان رو به رشد است. ضمن اينکه در عرصه پژوهش هر اقدامي انجام شود سال هاي آينده نمود پيدا خواهد کرد.
به گفته وي، در حوزه شاخص هاي عملکرد پژوهشي دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور، تعداد مقالات انتشار يافته هر دانشگاه در ميان مقالات پراستناد يکي از شاخص هاست که عدد ??.? درصد را نشان ميدهد.
او در خصوص شاخص هاي عملکرد پژوهشي دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور به مقالاتي که با همکاري ميان دانشگاه و صنعت نگارش شده است اشاره کرد و گفت: خوشبختانه جايگاه ما ?.? درصد است که نسبت به متوسط کشوري که ?.? درصد است عدد بزرگتريي را نشان ميدهد.
او افزود: تعداد زيادي مقاله و پايان نامه داريم که يک فردي بايد باشد که جايگاه استفاده و بهره برداري از اين مقالات را دريابد و آن را به ذينفع اصلي متصل کند. سامانه ترجمان دانش راه اندازي شده ولي بايد به دنبال اتصال فعالانه اين مقالات به ذينفعان باشيم. در حال حاضر بيش از ?? هزار مقاله در اين سامانه بارگزاري شده است.
دکتر کبيري با اشاره به سامانه علم سنجي گفت: اين سامانه در اکثر دانشگاه ها جايگاه خود را پيدا کرده است. در سال گذشته يک کارنامه پژوهشي هر فرد را تهيه کرديم امسال هم در تلاش هستيم تا کارکرد پژوهشي هر محقق تا ???? را هم در دسترس قرار دهيم.
او افزود: در سال جاري به سامانه علم سنجي تعداد طرح هاي تحقيقاتي هم به اين کارنامه پژوهشي اضافه شده است.
به گفته وي، تهيه خبر از پژوهش ها يکي از الزاماتي است که بايد به صورت جدي روي آن کار شود.
او با اشاره به اينکه ??? عنوان مجله در وزارت بهداشت وجود دارد که در سال هاي اخير روي کيفيت آنها کار شده است. افزود: ??? عنوان مجله در اسکوپوس هم نمايه شده است که در اين ميان حتي مجلاتي به زبان فارسي هم وجود دارد. طي هر ماه سه مجله ما در اسکوپوس نمايه شده است.
دکتر کبيري در پايان توصيه کرد: در حال حاضر بهتر است روي کيفيت ??? عنوان مجله موجود کار کنيم تا ارزش افزوده بيشتري را جذب کنيم مگر اينکه در حوزه هاي جديدي که مجله اي در آن وجود نداشته باشد.